T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KADIKÖY - Hüseyin Ayaz Ortaokulu

Verimli Çalışma

"DERS ÇALIŞMAYA ÇOK VAKİT AYIRIYORUM, AMA BİR TÜRLÜ SINAVLARDAN İSTEDİĞİM SONUCU ALAMIYORUM" DİYORSAN VERİMLİ DERS ÇALIŞMIYOR OLABİLİRSİN.

Verimli ders çalışmak az zamanda çok şey öğrenmeni sağlar.

Böylece kendine ayıracağın daha fazla zamanın kalır.

Ders çalışmak daha keyifli hale gelir.

 

OKULDA DERSİ DİNLERKEN...

Derslerini dikkatli dinle. Dersi dinlerken not tut. Sırada dik oturursan, derse dikkatini daha rahat verebilirsin. Kafanı sallayarak ve öğretmeninle göz teması kurarak ona dersi dinlediğini ya da dersi anladığını göster. Sorular ve yorumlarla derse katılarak ders boyunca dikkatini toplarsın. Dersi derste öğrenirsen evde ders çalışmaya daha az vakit ayırarak da başarılı olabilirsin.      

 

ÇALIŞMA ORTAMINI DÜZENLE!

Yatarak ya da televizyon karşısında çalışırsan, çalışmaya çok fazla zaman ayırdığını, ancak sonuçta çok az şey öğrendiğini göreceksin. Her zaman çalışma masanda çalış. Çalışman için gereken tüm malzemeler ders çalışırken yanında olsun. Sessiz, rahat, kesintiye uğratılmayacak, temiz ve düzenli bir çalışma yerin olsun. Yeterli aydınlatma olmasına dikkat et.

 

PROGRAMLI ÇALIŞ!

Çalışma ve dinlenme sürelerini önceden belirle. Günün hangi saatlerinde en verimli çalıştığını sapta. Çalışmaya başlamaya zorlanıyorsan, daha kolay ve hoşuna giden dersle başla, ama zor olan çalışmaları enerji ve dikkatinin en iyi olduğu zamanlara koy. Verimsiz olduğun saatlere en zor işi bırakma. Programını günlük ve haftalık olarak düzenle ve uygula. Herkesin programı kendine göredir, bu yüzden kendi programını kendin yap. Kendini çok zorlamana gerek yok, sadece programlı çalışmayı alışkanlık haline getir. Başarıya ulaştığını göreceksin.

 

DİKKATİNİ DAĞITANLAR: HAYALLER VE ENDİŞELER

Ders çalışacağın sırada hayal kurmaya başlıyorsan, Hayal kurmayı kendine ders çalıştıktan sonra vereceğin, bir ödül gibi düşün.  Ancak bunu yapamıyorsan, o zaman bu hayalini düşünmeye devam et. "Bittikten sonra artık ders çalışmaya başlayabilirim" diye düşün. Hayal kurmaya başladığında bunu tamamlamadan kesersen, biraz sonra aklın yine hayalinde olacaktır. Eğer hayallerini sonlandıramıyor ve tekrar derse dönemiyorsan; yerinden kalkıp yürü, dikkatini kısa bir süre için başka şeylere ver.

Dikkati dağıtan bir başka şey de endişelerdir. "Acaba bu sınavdan kaç alacağım, başarılı olacak mıyım? Yapamazsam insanlar ne düşünecek, arkadaşlarımın ve ailemin yüzüne nasıl bakacağım?"gibi soruların varsa işin zorlaşır. Bu soruların sana hiçbir faydası olmayacaktır. Bu yüzden bunları bir tarafa bırak ve çalışmaya devam et. Kendine güven, verimli çalışırsan başarılı olacağını bil.

 

TEKRAR YAP!

Çalışırken sık sık "tekrar hatırlama yöntemi" uygula. Dersten çıkınca, derste geçen ana konuları, kelimeleri, tahtaya yazılanları, soruları, tuttuğun notları hatırlamaya çalış (bir film şeridi gibi dersi tekrar aklından geçir). Hatırlayamadıklarını ve boşlukları notlarına bakarak doldur. Çalışırken not al-yaz, kapa ve hatırlamaya çalış. Tekrar okuyarak kontrol et ve pekiştir

 

BAŞARILI OLMAYI İSTE!

Derslerin bir insan olarak seni ne kadar geliştireceğini düşün ve bu işe istekle sarıl. Öğrenmede not, sınıf geçmek gibi nedenler yerine, kendini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek için ders çalışmak daha verimli çalışmanı sağlayacaktır. Geleceğinin senin ellerinde olduğunu unutma. Hayatının yönetimi sende olsun. Kimsenin sana çalışmanı söylemesine fırsat verme. Zamanın senin kontrolünde olduğunu unutma. Kendine yapabileceğini söyle. Her zaman daha fazlasını ve iyisini yapabilirsin.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.01.2017 - Güncelleme: 24.02.2021 23:09 - Görüntülenme: 1246
  Beğen | 0  kişi beğendi